Nem akárki, a Google egyik elismert biztonsági szakembere nevezi hókuszpókusznak az antivírus megoldásokat.

Darren Bilby, aki a Google vezető biztonsági mérnöke Ausztráliában, meglepő kijelentést tett a wellingtoni Kiwicon hacker-konferencián. Véleménye szerint a jelenlegi antivírus alkalmazások hatástalanok, és a biztonsággal foglalkozó cégeknek olyan megoldásokra kellene koncentrálniuk, amelyekkel megmutathatnák, mi is az igazi védelem.

Nem kérünk több hókuszpókuszt – idézi szavait a The Register. – Nem kell olyan dolgokba befektetni, amelyek már megmutatták, hogy valójában nem működnek ­– mondta a szakember, hozzátéve, hogy sok rendszergazda csak muszájból tesz fel antivírus megoldásokat, és nem azért, mert valóban hatékonynak tartaná ezeket.

Amellett, hogy elismeri, azért az antivírusok is csinálnak pár hasznos dolgot, úgy gondolja, sokan töltenek el nem is kevés időt például a behatolás-jelző rendszerek fejlesztésével, mert az ipar ezt várja el tőlük, de nem szabadna sajnálni az időt olyan dolgok fejlesztésétől, amelyek tényleg hasznosak lehetnek. Bilby szerint olyan megoldásokra kellene koncentrálni, mint a fehérlistázás, a hardver biztonsági kulcsok és a dinamikus hozzáférési jogok.

Fotó: Twitter/Darren Pauli

Fotó: Twitter/Darren Pauli

Azt is furának tartja, hogy a felhasználókat hibáztatják, ha „veszélyes” linkekre kattintanak, weboldalakra látogatnak el, holott azokat a hardver- és szoftvergyártókat kellene hibáztatni, akiknek az eszközeik nem elég biztonságosak ahhoz, hogy online használják. „Olyan rendszereket adunk az embereknek, amelyek nem biztonságosak az interneten, majd őket hibáztatjuk” – summázta a szakember.

Bilby szavai bizonyosan nagy port kavarnak, hiszen egy teljes iparágnak ment neki. Véleménye csupán egyetlen emberé, de azért az is igaz, hogy úgy általában is vegyesnek mondható az antivírus megoldások hatásosságának megítélése. Mindenesetre érdekes lesz majd hallani Eugene Kaspersky megnyilatkozását (ha egyáltalán lesz ilyen), aki épp a napokban ment neki a Microsoftnak azért, mert a redmondi vállalat – sarkítva fogalmazva – letiltja a Windows 10-es gépekről a harmadik fél által gyártott vírusirtót.

 

Forrás: HVG

 

Loading...
%d blogger ezt szereti: