A legújabb statisztikák szerint tömegesen hagyják el a felhasználók a redmondiak böngészőit.

Exodusként jellemzi a PC World azt, ami a Net Application legújabb adataiból kiderül, nevezetesen hogy októberben 40 millió felhasználó szakított a Microsoft böngészőivel, hogy áttérjen valami másra. Éves szinten még kevésbé lehet tetszetős (a Microsoft számára) a kép: 331 millióan nem kérnek az Internet Explorerből és az Edge-ből.

A két böngésző kombinált részesedése 28,39 százalék volt októberben, ez 2,3 százalékpontos esést jelent az előző hónaphoz képest. Ennél rosszabb csak májusban volt a helyzet, akkor 2,7 százalékpontos esést kellett elkönyvelni. Ami kicsit meglepő, a „szökevények” ezúttal nem csupán a Chrome-tábort erősítették, ugyanis a Firefox részesedése ugrott meg közel 2 százalékponttal, 11,14 százalékra. Mivel szeptemberben is bővíteni tudta felhasználói bázisát, a Mozilla böngészője szépen kiegyenlítette a múlt évben elszenvedett vesztséget.

exodus2
Net Application

Ha tovább folytatósik az Internet Explorer és az Edge vesszőfutása, akkor – a Computerworld számításai szerint – decemberben összességében 25 százalék alá eshet a részesedésük, jövő márciusra pedig akár 20 százalék alá is.

Mint említettük, bár korábban elsősorban a Chrome-hoz pártoltak át a felhasználók, most ez a rendszer mindössze 0,6 százalékpontot javított szeptemberhez képest, ez mintegy a harmada az átlagos bővülésének. Ezzel együtt a piacnak több mint a felét (54,99 százalék) ez a böngésző birtokolja.

 

Forrás: HVG

 

Loading...
%d blogger ezt szereti: